HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Professzor Lekter blogja

Csak erős idegzetűeknek és szociológusoknak. Érdekes témák boncolgatása, valós és kevésbé valós tények alapján.

Friss topikok

  • namargo: Innen a mondás: Messze van, mint Makó Jeruzsálemtől. (2017.05.17. 08:33) Kinek nem inge, aranyat lel!
  • Albu: A székesfőváros ostromakor szükségrepülőtérként üzemelt. (2016.08.25. 00:02) A vérmező hiteles története
  • lüke: állat? az állatok mit csinálnak a körmeikkel..... és hányan eszik az emberek:) egy koll. nem a Ha... (2010.04.05. 08:10) Ehető-e...

Ehető-e...

2010.03.31. 16:03 :: Lekter kapitány

Sokat foglalkoztam metafizikával. Ennek persze semmi köze a mai témához, de legalább értelme sincs.

Mai témám az, hogy milyen különböző dolgokat ehet meg az ember. Persze a többségét (zöldségek, gyümölcsök, húsok, kenyér, stb.) már ismerjük, ezért olyan dologról lesz itt szó, mely nem a mindennapi táplálékbeviteli szokások részét képezi. A mai témám tehát: Ehető-e a lábköröm.

Először egy kis anatómia.

A köröm (unguis), az ujjak végpercének háti oldalán fekvő, a közepén kissé dombordad, rugalmas szarulemez, amely a bőr irharétegének módosult részéhez rögzül, amit körömágynak neveznek.

A köröm saját szövete két rétegből áll. A felső réteget elszarusodott sejtek alkotják, ez úgy viselkedik, mint a bőr szarurétege. A mélyebb réteg megfelel a bőr Malpighi-rétegének, ezt a körömgyökér alatt körömcsírának (matrix unguis) nevezik, ez küldi el a hámléceket, a körömágy irhalécei közé.

A szaruréteg laposdad sokoldalú pikkely alakú sejtekből áll, a nyálkaréteg legmélyebb sejtrostozatában a sejtek henger alakúak, a többi finom csipkékkel vannak ellátva (tüskesejtek). A körömgyökérnél a nyálkaréteg egyenletes vastagsága miatt a vérerek kevésbé tűnnek át, ezért ott a köröm fehéres színű (holdacska).

Most, hogy már tudjuk mi is valójában a köröm, nézzük, hogy vajon ehető-e?

Német tudósok bebizonyították, hogy az egészséges köröm tartalmaz A-vitamint, mely szükséges az immuinfolyamatok helyes végbemeneteléhez (védekezés a betegségek ellen), felelős a csontok egészséges fejlődéséért (így a növekedésért is). Ilyen formán a köröm nem csak ehető, hanem kifejezetten egészséges. Ám nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a körömredők és a körömlemez alatt baktériumok és sarjadzógombák szaporodhatnak el, körömágygyulladást okozva. Egyes gombák fehéressárgára, mások zöldre, barnára vagy feketére színezik el a körmöt. A bakteriális eredetű fertőzés gennyedéssel, bőrpírral, duzzanattal és fájdalommal jár. Tehát, mielőtt lerágjuk a körmünket ellenőrizzük, hogy nem fehéressárga, zöld, barna, vagy fekete a lerágandó köröm. Tévhit, hogy Johann Sebastian Bach egy sikertelen műtét következtében vakult meg. Az igazság az, hogy rendszeresen rágta a körmét. És mivel A-vitaminban szegény volt, a körmei pedig (nem figyelt eléggé) fehéressárga gombás fertőzésben szenvedtek, Bach szervezetéből lassacskán teljesen kiürült az A-vitamin. Már pedig köztudott, hogy az A-vitamin hiánya a retina megbetegedését okozhatja (vészes esetben akár vakságot is).

Összefoglalás: A köröm nagyon is ehető, sőt, a helyesen ápolt köröm elfogyasztása még egészséges is! A helytelenül ápolt, elhanyagolt köröm szervezetbe juttatása viszont komoly kockázattal jár! Az ember a szeme világát is elveszítheti.

Prof. Lekter, a Harvard egyetem tudós professzora, szociológus, politológus, irodalomtörténész, biológia és kémia tanár, fiziológia és matemetika docens, valamint Golden Globe díjas tubaművész.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lekter.blog.hu/api/trackback/id/tr361884293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

noua (simplejack) · http://www.myspace.com/gyermekcore 2010.03.31. 16:25:04

ez embertelen! XD
egy állat vagy!

holnap mi lesz a téma?

lüke 2010.04.05. 08:10:11

állat?
az állatok mit csinálnak a körmeikkel.....
és hányan eszik az emberek:)
egy koll. nem a Harvardról, csak a szomszédoktól:) nem -ból:)
süti beállítások módosítása