HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Professzor Lekter blogja

Csak erős idegzetűeknek és szociológusoknak. Érdekes témák boncolgatása, valós és kevésbé valós tények alapján.

Friss topikok

  • namargo: Innen a mondás: Messze van, mint Makó Jeruzsálemtől. (2017.05.17. 08:33) Kinek nem inge, aranyat lel!
  • Albu: A székesfőváros ostromakor szükségrepülőtérként üzemelt. (2016.08.25. 00:02) A vérmező hiteles története
  • lüke: állat? az állatok mit csinálnak a körmeikkel..... és hányan eszik az emberek:) egy koll. nem a Ha... (2010.04.05. 08:10) Ehető-e...

Anélkül

2010.08.15. 21:06 :: Lekter kapitány

Azzal szeretném kezdeni, hogy elnézést kérek a kedves olvasóktól, hogy ilyen sokáig nem adtam hírt magamról. De most újra itt vagyok, és készen állok arra, hogy felvilágosítsam a világot. Mai okfejtésem címe: Anélkül, azaz "a" nélkül. Képzeljük csak el, milyen volna, ha a magyar nyelvből eltávolítanánk az "a" betűt...

Nos, előszöris egy kis történelem.

I.e. 1900 körül (azaz a bronzkor eleje tájékán) történt az akkori Hjdúnns településen (mai Hajdúnánás), hogy az ott élő népcsoport, a maulájok (nem összekeverndő a malájokkal), akik egyébként arról voltak híresek, hogy némák voltak, rájöttek, hogy a hangos kommunikációval talán több információt és pontosabban juttathatnak el egymáshoz. Így beszélni kezdtek. Mindenki össze-vissza beszélt, mert nem volt közös nyelvük. Ekkor a mauláj törzsfőnök kitalálta, hogy egységes nyelvet fog alkotni népének, ezzel beszüntetve a babilonhoz hasonlatos zűrt, s zavart. A mauláj ábécé igen csak szegényes volt, de legalább volt. A betűk leírása után megegyeztek, hogy melyik betűt hogyan kell ejteni, valamint szavakat kreáltak a betűkből, s végezetül jelentéssel ruházták fel azokat. Íme egy kis ízelítő:

(ne tessék meglepődni, említettem, hogy a mauláj ábécé elég szegényes)

őz=e

barack=ee

nyílvessző=u

dárda=ue-e

Európai Unió=eu

tojás=uue-e-e

szörfdeszka=uu

megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért=uu-e-e-u-ee-uue-eue-uuu-euue-e-e-e-e

Ez a kis szótár remekül tükrözi, hogy valóban szegényes volt a maulájok ábécéje. Erre aztán ők is rájöttek, ezért bővíteni kezdték azt. Így csatlakozott később a "t" betű, az "r", a "k", stb; és legvégül, i.e. 1136-ban az "a". később a mauláj törzs csatlakozott a hun néphez, akik átvették a mauláj ábécét. Így született valójában a magyar nyelv.

De nézzük meg, mi történne, ha a mai nyelvezetünkből eltávolítanánk az "a" betűt.

H* sz*mít*s*im nem cs*ln*k, *kkor h*t*lm*s z*v*rodotts*g kezdene ur*lkodni M*gy*rorsz*gon. Nem cs*k * hiv*t*los ügyeket nem lehetne norm*lis*n elintézni, de megbénuln* * kommunik*ció mindenhol. Ennek eredménye képpen kénytelenek lennénk *t*llni *z eszperente nyelvre, de ez sem segíthetne, mert egy idő ut*n mindenki *gyvérzést k*pn* * rengeteg "e" betűtől. Sok*kb*n felmerülhet * kérdés, hogy ez v*lób*n ig*z-e. H*t kérem tessék megprób*lni, hogy egy n*pig nem h*sználunk * betűt. Menjünk el v*s*rolni, hozzuk el *z *utót * szervízből, s*többi.

 

Nos  a viszont látásra, vagy ahogy azt a maulájok mondanák: e-uuu-euue-e-e!

Prof. Lekter. Biokémikus, szalamandra kutató, böllér, és villanyszerelő.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lekter.blog.hu/api/trackback/id/tr442224001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása